Produkt polski – promocja żywności wytworzonej w Polsce na bazie krajowych surowców. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczącym łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców zostały wprowadzone przepisy ustalające jednolite kryteria używania na żywności oznaczenia „Produkt Polski”. Wybierając żywność z oznaczeniem „Produkt polski”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych surowców. …
wrzesień 2019 archive
wrz 20
Wścieklizna
Choroba ta jest jedną z najdłużej znanych i najgroźniejszych chorób odzwierzęcych. Wścieklizna jest wirusową chorobą zakaźną dotykającą centralnego układu nerwowego, na którą wrażliwe są wszystkie gatunki ssaków, w tym ludzie. Okres inkubacji choroby wynosi od kilku dni do kilku miesięcy. Wirus wścieklizny jest wrażliwy na wysoką temperaturę i światło słoneczne, ale jednocześnie jest wysoce odporny na niskie temperatury. Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/wscieklizna
wrz 08
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie konieczności zachowania ostrożności podczas zbierania runa leśnego w związku z ryzykiem zawleczenia ASF do gospodarstw
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lesznie przedstawia: Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie konieczności zachowania ostrożności podczas zbierania runa leśnego w związku z ryzykiem zawleczenia ASF do gospodarstw W związku z trwającym sezonem zbierania owoców leśnych oraz rozpoczynającym się okresem intensywnego pozyskiwania grzybów, Główny Lekarz Weterynarii apeluje o zachowanie odpowiednich zasad bezpieczeństwa biologicznego podczas pozyskiwania runa …