Zalecenia dla hodowców drobiu utrzymujących drób na ściółce

Zalecenia dla hodowców drobiu utrzymujących drób na ściółce

Mając na uwadze ustalenia dotyczące możliwych źródeł zakażenia wysoce zjadliwą grypą ptaków zaleca się hodowcom utrzymującym drób na ściólce, przestrzeganie następujacych zasad postępowania przy utrzymywaniu ptaków:

– słoma przeznaczona na ściółkę nie może zawierać w swoim składzie wierzchniej warstwy lub zewnętrznych balotów z odkrytych stogów słomy, ponieważ warstwa zewnętrzna stogu może być zanieczyszczona pomiotem ptaków dzikich zakażonych HPAI

– wskazane jest wykorzystywanie na ściółkę słomy magazynowanej wcześniej co najmniej ostatnie 3 miesiące w pomieszczeniach ( stodoła, magazyn) lub pod przykryciem ( wiata, plandeka)

– w przypadku korzystania ze słomy z odkrytych stogów, nalezy wykorzystać wyłącznie wewnętrzne baloty słomy, rezygnując z warstwy zewnętrznej stogu,

– w przypadku zakupu słomy przez hodowcę od innej osoby zaleca się, aby hodowca uczestniczył w zaladunku i odbiorze słomy z miejsca dostawy, aby wykluczyć załadunek wierzchnich warstw słomy pochodzącej z odkrytych stogów;

– w przypadku korzystania przez hodowcę z usług firm/osób wykonujących zabiegi na fermach drobiu ( grupy obcinające pazury u kaczek, grypy wyłapujące drób i wykonujące załadunek na środki transportu) – należy każdorazowo sprawdzać, czy osoby te przestrzegają zasad bioasekuracji przy wejściu i wyjściu z pomieszczeń w których utrzymuje się drób ( jednorazowa odzież ochronna, środki dezynfekcyjne, czysty i zdezynfekowany sprzęt używany przez te osoby na fermie np. obcinacze, skrzynki itp.)

– zaleca się, by hodowca drobiu każdorazowo sprawdzał wszystkie te osoby przed ich wejściem na teren kurnika oraz przy opuszczaniu kurnika. Nalezy pamiętać, że grupy te świadczą usługi również w innych gospodarstwach i mogą w ten sposób przenieść chorobę.

Skip to content